Social Icons

http://www.youtube.com/user/MrEdysiswanto?

Kamis, Agustus 27, 2009

19 Hadis Mengenai Wanita

1. Doa perempuan lebih makbul dari pada lelaki karena sifat penyayang yang lebih kuat dari pada lelaki. Ketika ditanya kepada Rosulullah akan hal tersebut, jawab Baginda “Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyanyang tidak akan sia-sia.

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah mencatatkan baginya setiap hari dengan 1000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1000 kejahatan.

3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

5. Apabila telah lahir anak, lalu disusui, maka bagi ibu itu satu tegukan daripada susunya deberi satu kebajikan

6. Apabila semalam ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah

7. Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, drajatnya seumpama orang yang senantiasa menangis karena takutkan Allah dan orang yang takutkan Allah, akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya

8. Barang siapa membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah lalu dibarikan kepada keluaarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan dari pada laki-laki. Maka barang siapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu dari pada suaminya (10.000 tahun)

10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan romadhon, memelihara kehormatanna serta taat akan suaminya, masukklah dia pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki

11. Wanita yang sholehah (baik) itu lebih baik dari pada 1.000 lelaki yang soleh.

12. Aisyah berkata, Aku bertannya kepada Rosulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita?. Jawab Rosulullah “Suaminya” Siapa pula berhak terhadap lelaki? Jawab Rosulullah, Ibunya.

13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapakmu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya.

15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

16. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu

17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama Aku (Nabi s.a.w) di dalam syurga

18. Barang siapa mempunyai tiga anak pereempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.

19. Daripada Aisyiah ra. Barang siapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuan lalu dia bebruat baik kepada mereka, maka mereka akan memnjadi penghalang baginya dri pada api neraka.

Tidak ada komentar: